Scheiden

Ik ben er nog niet uit. Wel of niet en hoe precies?

I21149961_10213851093613432_887459069218346267_n.jpgk breek mijn hoofd erover, het scheiden van afval.
Bij onze inschrijving bij de Gemeente vroeg ik om informatie hierover, aangezien in 7 jaren afwezigheid toch vast het een en ander gewijzigd zal zijn.

Het zoeken naar het Gemeentehuis was trouwens al een treasurehunt, waarbij we steeds vergaten dat verkeer van rechts in Nederland voorrang heeft, we dachten goed voor te sorteren bij het stoplicht en bleek dat we daarmee de weg van het tegemoetkomend verkeer versperden.
Uiteindelijk hebben we toch het Gemeentehuis gevonden (dankzij een stop bij het Politiebureau) en op de parkeerplaats zochten we ons bij de parkeerautomaat tevergeefs suf naar een gleuf om muntgeld in te stoppen. Vervolgens betaalden we voor een uur omdat er per uur stond, ons niet realiserend dat je ook voor een half uur kon betalen.

Bij het betreden van het Gemeentehuis vroeg jongste zoon: ‘Komt de burgemeester ons verwelkomen?’

De burgemeester was er niet, wel een dame die ons begroette met de informatie dat Burgerzaken Bonaire ze al hadden geïnformeerd over onze uitschrijving en komst naar Nederland. Het kantoortje waar we plaats namen was benauwd, geen airco, geen fan.
Geen vier stoelen, maar slechts drie, waarop de jongens ruzie kregen wie er op de stoel mocht. Uiteindelijk verliet een de kamer, om op de maquette in de wachtkamer onze straat op te zoeken.

We lieten onze paspoorten zien, tekenden een aantal formulieren en verwachtten dat onze inschrijving hiermee beklonken was. Maar er was geen champagne te bekennen en ook geen pen met Gemeente Roosendaal erop.

‘Zo, we zetten de inschrijving in gang en over een aantal dagen ontvangt u van ons per post een bevestiging van uw inschrijven’, glimlachte de dame.

Euh, over een paar dagen? Per post? We zijn dus nog niet ingeschreven?

Nee dus, er moest nog ergens een uittreksel van een of ander register komen en dan zou de inschrijving pas klaar zijn. En per post? Anno 2017? Ja, per mail was voor een inschrijving niet mogelijk.

Mijn gedachten maalden: nog geen inschrijving betekent nog geen ziektekostenverzekering, betekent dat ik onverzekerd rondloop.

‘Maar maakt u zich niet ongerust hoor, over een paar dagen uiterlijk heeft u hem in huis.’

Nu maar hopen dat ik in de tussentijd geen been breek.

Vervolgens dus mijn vraag voor informatie omtrent afvalinzameling en dergelijke,’Klopt mevrouw, al die informatie ontvangt u in het welkomstpakket, een bon hiervoor zit bij uw bevestigingsbrief die u per post ontvangt. En met de bon kunt u bij de VVV een welkomstpakket met alle informatie ophalen. Wij hebben geen informatie hier.’
Oftewel, zoek het zelf maar uit.

Wij haalden de oudste bij de maquette vandaan, die samen met een oudere man druk op zoek was naar onze straat. De straat werd niet gevonden.
‘Wat een aardige mijnheer’, zei de oudste. ‘Ik had al aan 2 andere mensen gevraagd, maar die wilden niet.’

Vandaag brachten we een paar kartonnen dozen naar de afvalstraat (ook dat werd een treasurehunt want ondertussen zijn er nieuwe wegen aangelegd), onder het mom van ‘je kunt er maar vanaf zijn’. Braaf gebruikten we onze milieupas om naar binnen te komen.Bij een verjaardagsbezoek vandaag hoorden we dat we maar 4x per jaar van de pas gebruik mogen maken. Slik… hadden we het geweten dan hadden we de dozen opgespaard.

In de supermarkt zagen we een groot apparaat waar je plastic zakken uit kunt halen, bij nader navraag blijken deze dus weer gebruikt te moeten worden om plastic zakken in te zamelen en je ze vervolgens aan een lantaarnpaal moet hangen.
Ik voel me nog steeds een alien.

Er lag een brief in onze brievenbus met de mededeling ‘maak van afval geen stoorstof’. Zoals geen hard kunststof en alle plastic dat geen verpakking is. Ik word er zelf bijna gestoord van, bij elk stuk afval moet ik gaan nadenken waar het bij hoort.
Voor ons heel erg wennen na Bonaire waar afval amper of niet wordt gescheiden.
Het scheiden van afval gaan we zeker doen, de brief ligt al bij de stapel oud papier. Ik weet alleen nog niet wanneer die wordt opgehaald.
 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s