Verwarring

Marktplaats

Vandaag heb ik al wat verkocht via Marktplaats, joepie ! De reisbench voor de hond hebben we (voorlopig) niet meer nodig en deze gisteren maar op Marktplaats gezet. En vandaag al een koper. Nu zijn er een paar dingen anders dan op Bonaire, waar alles via Facebook wordt verkocht.
1. In Nederland wordt niet tegen elkaar opgeboden. Mensen proberen het hier altijd voor minder dan de vraagprijs te krijgen. Op Bonaire wordt er tegen elkaar opgeboden, er is meer vraag dan aanbod. In Nederland is er vele malen meer aanbod dan vraag.

  1. ik wilde naar de koper van Marktplaats een uitgebreide routebeschrijving sturen. Zoals ik op Bonaire deed: bij de Y-splitsing ga je rechtsaf, zandweg links, derde huis met wit hek en rode pickup buiten, en de kleur van ons huis. En als je het niet kunt vinden is dit ons telefoonnummer.
    Zoiets wilde ik naar de koper van de bench mailen, maar toen schoot mij te binnen dat iedereen in Nederland een navigatiesysteem heeft…

Aanbiedingen

Elke supermarkt in Nederland heeft aanbiedingen en wij zijn ze totaal niet gewend. Over sommige aanbiedingen kijken we gewoon heen en kopen er een terwijl het voordeliger was geweest om er twee of zelfs drie te kopen. Bonaire kent geen aanbiedingen, hooguit artikelen die over datum zijn en die je met 25% korting kunt kopen.

Spinnen

Ik liep onder een paar bomen door met laaghangende takken en voelde iets kleverigs op mijn gezicht. Met een hand probeerde ik het weg te halen, en zag een lange draad tussen mijn vingers. We zijn in het land van de spinnen.

In en buiten ons oude huis zie ik ze overal. Dode, levende, kleine, grote en HELE grote. Door het hele huis hebben ze webben gebouwd, het huis hebben ze als het ware gekraakt. Op Bonaire hadden we zo af en toe schorpioenen of kakkerlakken, maar spinnen hoogst zelden.

Zoons vinden de spin in de badkamer van ons vakantiehuis erg zielig. Ze blijft op een plek en ze denken dat ze een poot mist.

21231836_10213903629006784_9037932421480035861_n

Ze zijn een reddingsplan aan het bedenken voor haar. Ik vermoed dat ze gewoon heerlijk wil blijven zitten, het schijnt immers dat vrouwen meer tijd in de badkamer doorbrengen dan mannen. Ik noem haar Clara.

De spinnen kondigen ook aan dat de herfst er aan zit te komen, een verandering van het seizoen. Bij ons was elk seizoen, elke maand, elke dag hetzelfde, zon en warm. Of anders regen en warm.

Dit laatste betekende ook…

 

Kleding
Dat we nooit na hoefden te denken over wat we de volgende dag aan moesten doen. Ik plukte een t-shirt en korte broek uit de kast voor de kinderen, voor mij en het was altijd prima. Nu moeten we altijd eerst de gordijnen open doen, een teen buiten de deur steken om te voelen hoe koud of warm het is en daar onze kleding op aanpassen.

Overigens heb ik het continu koud. Ook al hebben we ontzettende mazzel nog met het weer en schijnt de zon, ik heb het koud. De kou gaat door mijn poriën naar binnen en geeft rillingen, zoals voorheen de warmte door mijn poriën naar buiten ging en zweetdruppels over mijn lijf liepen. Ik loop continu met een vest aan.

Man doet de ramen open om frisse lucht binnen te laten, ik sluit ze weer om de koude lucht buiten te laten.

 

RDW
Vandaag ben ik naar de gemeente geweest, samen met Man die zijn Bonairiaans rijbewijs wilde omzetten in een Nederlands rijbewijs. Allereerst parkeergeld betaald (wat tegenwoordig niet meer met kleingeld kan, alleen met een bankkaart) en daarna nummertje getrokken en in de wachtruimte gaan zitten. De wachtruimte was helemaal leeg, alleen Man en ik. Drie balies in gebruik maar niemand die erbij stond. De dames achter de balies waren vrolijk met elkaar aan het kletsen. Minuten gingen voorbij en we twijfelden of ze nog ooit ons nummer zouden roepen. De wachtruimte liep vol. Eindelijk verscheen ons nummer op het scherm. Verbaasd vroeg de dame waarom ik een nieuw rijbewijs wilde, immers de vervaldatum was nog lang niet in zicht? Een en ander uitgelegd en  ‘oh, ik bel wel even met het RDW’

Na een poosje kwam ze terug. Het RDW had een fout gemaakt. Mijn rijbewijs was beëindigd in verband met emigratie. Erg vreemd, aangezien we in 2010 reeds zijn geëmigreerd en ik in 2015 zelfs een nieuw rijbewijs van ze heb gekregen.

Enfin, het RDW corrigeerde ter plekke de fout. Alleen jammer dat dit nog niet te zien was in het systeem bij de Gemeente. Voor alle zekerheid gaf de dame mij een uittreksel mee (neeeee, u hoeft niet te betalen, het is een fout van het RDW). Maar overschrijven van de auto is pas mogelijk na ontvangst per post van een pasje van het RDW. Op het pasje staat een code, die weer aansluit op de viercijferige code die we reeds hebben ontvangen en met deze volledige code kunnen we de auto weer overschrijven. Het lijkt wel Expeditie Robinson, vind de code.
We hopen maar dat de post meewerkt.

Bij de verkoop van onze auto op Bonaire, maakten we zelf een overeenkomst. Hiermee gingen we naar de afdeling Financiën, lieten de overeenkomst zien, kregen een stempel en klaar. Hoe moeilijk kun je het maken?

Ten aanzien van Man en de omzetting van zijn rijbewijs: Hij heeft nu een eigen verklaring gekregen voor het CBR die hij moet invullen, a EUR25,80, die ook wordt gebruikt voor mensen van 75+. De dame van de Gemeente gaf al aan dat het invullen en opsturen van de verklaring pas stap 1 is… We wachten maar af wat de volgende stappen zijn, dat ze geld gaan kosten is 1 ding wat zeker is, in elk geval parkeergeld.

 

Betalingen
Oh my, wat moet ik er aan wennen dat ik zelf mijn pasje in de betaalautomaat moet doen en nog belangrijker.. er ook weer uit halen.

Ik ben er zo aan gewend om de kassière mijn pasje te geven voor de betaling, mijn code in te toetsen en vervolgens mijn pasje terug te krijgen. In Nederland moet ik zelf mijn pasje erin doen en er weer uit halen.
Gisteren gingen Man en ik uit eten. Ik betaalde met mijn pasje, we liepen het restaurant uit en een paar minuten later liep de serveerster hard roepend achter ons aan: ‘Mevrouw, mevrouw, uw pasje!’ Ik had dus gewoon maar mijn pasje in het apparaat laten zitten.

Wat nog meer…
De afgelopen dagen zijn Man en ik druk bezig geweest met ons huis. De vloer in de woonkamer heeft hij eruit gehaald, het onkruid is door ons weg gehaald. Het huis is schoon. Ik merk dat het concept ‘schoon’ niet voor iedereen hetzelfde is. De huurders hebben het huis ‘schoon’  opgeleverd maar alles in de keuken plakt van de vet. Druppels bruin komen van de kastjes als ik er een doekje overheen haal.

De afvalscheiding is voor mij nog steeds complete wiskunde, ik kom er niet uit. Elk stuk afval bestudeer ik: ‘Uhmmm, moet jij nou bij grof afval of plastic of waar precies?’Ik ben geneigd om alles maar eerst bij grof afval te doen en laterrrrr als we in het huis wonen na te gaan denken wat waar hoort.

Overigens vroeg ik laatst een verkoopster die mij zomaar een tas gaf hoe het precies zat. Wanneer krijg ik een tas erbij en wanneer moet ik betalen? Ik snapte er namelijk niks meer van. Samenzweerderig keek ze mij aan. ‘Ik heb u geen tas gegeven hoor’. Grote knipoog. ‘Voor wat ik nu heb gedaan kan ik een boete krijgen van EUR800’.

Het is bijna een verzamelobject.. Waarbij ik mij afvraag hoe het zit met de verantwoordelijkheid van de producenten van het vele afval.

Over afval gesproken.. morgen (dinsdag) komt onze container ! De vervoerder heeft aangegeven alle afval weer mee te nemen. To be continued..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s