Afsluiten

Vandaag zijn alle uitgepakte dozen en verpakkingsmateriaal door de verhuizer opgehaald. Het voelde als weer een stukje afsluiting van ons leven in Bonaire.
Ons huis is nog steeds een puinhoop maar beetje bij beetje komt er vooruitgang in, waarbij ons motto is ‘wat vandaag niet gaat, komt morgen wel’
Wat ik merk is dat onze smaak erg veranderd is. Wilden we jaren geleden alles donker, nu willen we alles licht. Spullen die ik op Bonaire nog de moeite waard vond om mee te nemen, blijken soms verschimmeld en vaal te zijn geworden. Op Bonaire bekeek ik spullen letterlijk in een heel ander licht en pakte ze in.
Bij het inpakken van onze spullen schreef  ik nog een column voor de Amigoe, de lokale krant van Bonaire en Curacao, bij deze:

Tijd

Met mijn wijsvinger strijk ik over een plank van onze wandkast. Een bruin laagje stof met zand hecht zich op mijn vingertop.
Ik schuif een laatje open, papiervisjes, huiverig voor het licht, schieten weg.

‘Are you selling this?’ zegt een mannenstem. Ik heb hem niet horen binnenkomen, de huisschilder die het huis klaar maakt voor nieuwe huurders. Ik kijk hem aan en schud mijn hoofd. Deze verkopen we niet, onze ‘herinneringenkast’ zoals onze zoons hem noemen. De ingelijste foto’s van overleden familieleden zijn al ingepakt, klaar om in de verhuiscontainer te worden geladen.
‘And your car? Then I paint for free and you get my pick-up truck.’ Ik werp een blik op zijn oude verroeste pick-up, waarvan de motor continu moet draaien omdat hij anders niet meer start. De achterbumper hangt er triest los bij. Ik bedank hem vriendelijk.

Uit een laatje pak ik een horloge dat al tijden stil staat. De batterijen zijn in jaren niet vervangen.
Het besef van tijd vervaagt hoe langer je op Bonaire bent.
Een herinnering aan mijn vader komt boven van een moment dat tijd ineens aan het dringen was.
Er was longkanker bij hem ontdekt en ik haastte mij naar Nederland om bij mijn ouders te zijn.
Een avond zat ik met hem in de woonkamer naar een programma over de Tweede Wereldoorlog te kijken. Hij in zijn relaxstoel en ik op de bank naast hem, mijn hand op zijn hand.
De schemerlamp belichtte zijn bleke gezicht.

Mijn vader vertelde het als een spannend jongensverhaal. ‘Ik had op straat een horloge gevonden van een hoge pief van de Gestapo. Ik wilde het niet teruggeven.’
‘En toen?’ vroeg ik.
‘Mijn broer ontdekte het. Hij verraadde het en het horloge werd afgepakt’. Hij schudde zijn hoofd.

‘Het duurt niet lang meer hè? Het zal vast wennen zijn.’
Mensen in onze omgeving zijn meer bezig met ons vertrek dan wij. Het lijkt haast ramptoerisme.

Wij leven bij de dag, genieten van het moment.

Op de kalender staat onze verhuisdatum omcirkeld, de dagen ervoor zijn vol gekrabbeld met dingen die we nog gaan zien en doen.

Zeven jaar geleden had ik geen idee hoe het zou zijn om op Bonaire te wonen.
Mijn schoonmoeder dacht dat ik het hooguit drie maanden zou vol houden.

Op het moment dat de container destijds wegreed huilde ik op de trap. Niet alles kon mee. Hoe moest ik het zonder deze spullen redden? Dat bleek wonderbaarlijk goed te gaan. Op Bonaire leer je dat het met minder kan, soms zelfs moet.
Ik herinner mij 10 oktober 2010, het moment dat Bonaire een bijzondere gemeente werd van Nederland. Mijn gedachte was dat alles beter zou gaan worden, maar ik zag sommigen star voor zich uit kijken en huilen toen het volkslied van Bonaire werd gespeeld, ‘Tera di Solo y Suave Biento’

Er zijn dingen beter geworden, maar ook zoveel niet.

Ik stop het horloge in de verhuisdoos.

De tijd zal leren hoe het verder gaat, met ons, met Bonaire.
Maske chikitu ku su defekto
nos ta stim’ele ariba tur kos.
Vertaling: Ondanks dat het klein is en niet volmaakt
Wij houden ervan boven alles

 

21742928_10213988360685023_4676270894049399063_n-2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s